Lastniki mačk najpogosteje poiščejo pomoč pri veterinarju, ker njihova mačka ne je. Tako imenovana inapetenca ali pomanjkanje apetita je bolezenski znak, ki spremlja veliko bolezni.

Da maček ne je, je pogosto prvi znak, ki ga lastnik opazi.

Veliko lastnikov predvsem zunanjih mačk bolj natančno opazuje svojo žival samo v času hranjenja. Ko je nekaj z mačko narobe, največkrat ta ne zaužije hrane tako kot smo je vajeni.

Manjši apetit ni vedno znak za alarm

Seveda je normalno, da mačka poje občasno več, občasno pa manj hrane. Tako v jesenskem in zimskem času zunanje mačke pojedo več hrane, saj porabijo več kalorij za vzdrževanje telesne temperature.

Mačkin apetit je odvisen tudi od same mačke in njenega karakterja. Nekatere mačke so bolj izbirčne in ne jedo vsake hrane, spet druge pojejo vse, kar jim ponudimo. Mačke, ki se veliko gibljejo prav tako potrebujejo več energije, ki jo dobijo s hrano, kot notranje sterilizirane ali kastrirane mačke, ki se gibljejo zelo malo. Rahle spremembe v apetitu pri mačkah torej še ne pomenijo, da je z živaljo nekaj narobe.

Pri pojavu zdravstvenih težav pri mačkah ponavadi apetit drastično pade, kar pomeni, da mačka ne je nič ali pa zelo malo.

Mačka ne more ali noče jesti?

V primeru, da mačka ne je, se moramo najprej vprašati ali ne more ali pa noče jesti.

Ko mačka ne more jesti, sicer pride do sklede in pokaže zanimanje za hrano. Ker je lačna, hrano poskusi nato pa se strese in odmakne od skledice. Včasih opazimo še povečano slinjenje in goltanje hrane brez grizenja. To je znak, da so se pojavile težave v predelu glave. Velikokrat gre v tem primeru za težave z zobmi ali dlesnimi, lahko pa so prisotni tujki v ustni votlini, tumorji in podobno.

Ko mačka ne more jesti, ji moramo najprej pogledati ustno votlino. Pri nekaterih mačkah je popoln pregled ustne votline težko izvedljiv in jo moramo pred tem pomiriti ali celo narkotizirati. Večkrat nam pri postavitvi prave diagnoze pomaga rentgensko slikanje glave.

Kaj pa ko mačka noče jesti?

V primeru, da mačka noče jesti, gre navadno za bolezen, ki prizadene celoten organizem.

Pogosto so vzrok neješčnosti bolezni prebavil in infekcijske bolezni (viroze ali bakterijske bolezni). Vzrokov pa je lahko še veliko več.

Skratka, ko se pojavi drastična sprememba v apetitu mačke, je za postavitev pravilne diagnoze potreben vsaj temeljit pregled pri veterinarju. Pogosto je potrebna še kakšna dodatna preiskava (pregled krvi, urina, blata, ultrazvok,…), da lahko na podlagi prave diagnoze žival pravilno zdravimo.

Ste opazili še kaj neobičajnega?

Mačka, ki noče jesti ima navadno še kakšne druge bolezenske znake.

Pomembno je, da pomislimo na vse spremembe, ki so se dogajale v zadnjem času in čim bolje veterinarju lim bolj natančno opišemo spremljajoče bolezenske znake.  Pozorni bodite na naslednje znake:

  • bruhanje,
  • telesna temperatura,
  • količina in opis blata,
  • ali mačka pije vodo,
  • spremembe v obnašanju,
  • dajanje zdravil in podobno.

Kajti več informacij kot bo veterinar dobil od lastnika živali, bolj natančno bo lahko določil dodatne preiskave potrebne za postavitev diagnoze. S tem se zmanjšajo tudi stroški pregleda za lastnika živali.

“Zakaj moja mačka ne je?” Pot od vprašanja do odgovora je lahko zelo dolga. Z dobrim pogovorom med lastnikom in veterinarjem pa se ta pot lahko precej skrajša. Pri tem je seveda pomembno, kako dobro lastnik pozna svojo žival in njene navade.

Maja Amon, dr. vet. med.
Maja Amon, dr. vet. med.Strokovna vodja
NAROČI PREGLED

Je mačka prenehala jesti?

Ne čakajte, da se težava "reši sama."

Drastična izguba apetita je alarm, na katerega se moramo odzvati hitro. Veterinarju prenesite vsa svoja opažanja, ki spremljajo izgubo apetita.

NAROČI PREGLED