Kljub temu, da je v Sloveniji steklina odpravljena, ostaja cepljenje psa proti steklini zakonsko obvezno. Glede na enostaven prenos virusa in uničujoče posledice bolezni, je to popolnoma smiselno in upravičeno.

Steklina je nalezljiva bolezen toplokrvnih živali, ki se konča s smrtjo. Okužene živali s slino prenašajo virus na druge živali ali na človeka. Okužba večinoma nastane zaradi ugriza okužene ali stekle živali, preko opraskanine ali zaradi kontakta sluznic (nos, oči, usta) s prenašalcem. Po okužbi virus nekaj časa miruje, nato pa potuje po živcih v možgane in prizadene osrednji živčni sistem. Pred smrtjo se virus vrne na periferijo in se spet pojavi v slini.

Inkubacijska doba za steklino (obdobje od okužbe do pojava prvih znakov bolezni) traja 10-60 dni, bolezen pa 1-7 dni. Zdravljenje osebe, okužene s steklino, je težavno. Nezdravljene osebe in živali boleče umrejo.

Edina učinkovita obramba proti tej bolezni je cepljenje.

Kdaj moramo psa cepiti proti steklini?

Mladiček mora biti proti steklini prvič cepljen v starosti od 12 do 16 tednov.
Drugo in tretje cepljenje je potrebno opraviti v roku 1 leta od prejšnjega cepljenja. Psa moramo cepiti najmanj tri leta zapored!
Psa lahko cepimo tudi teden pred iztekom tega obdobja, paziti pa moramo, da ne prekoračimo tega datuma. V tem primeru se nam štetje treh zaporednih cepljenj prične ponovno.

Veljavnost cepljenja je zapisano v potnem listu in je odvisno od vrste cepiva. Nekatera cepiva zagotavljajo imunost eno leto, druga dve leti, nekatera pa tudi tri leta.

Če lastnik psa opravi cepljenje psa v drugi državi, mora najpozneje v 30. dneh od opravljenega cepljenja na veterini predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, kar veterinar vnese v register psov.

Vsak pes, ki se ga cepi proti steklini, mora biti registriran, kar pomeni, da je označen z mikročipom in vpisan v centralni register psov.  Pri registraciji dobi mladiček svoj potni list, v katerem bodo poleg vseh njegovih in vaših podatkov veterianrji zabeležili tudi vse podatke o cepljenjih.

Poleg cepljenja proti steklini, obstaja še številno drugih nalezljivih bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem. Preverite proti katerim boleznim še lahko cepite in s tem zaščitite svojega psa: TUKAJ.

Cenik

  Cepljenje psa proti steklini: 31,01 €

  Cepljenje psa proti steklini in kužnim boleznim: 58,03 €

  Pregled na steklino zaradi ugriza: 70,99 €

  Titer protiteles proti virusu stekline: 116,26 €

  Vpis v tujini vakciniranega psa v register: 17,52 €

Na cepljenje se naročite pravočasno

Cepljenje je za psa stresno. Da se izognite nepotrebnim težavam, se na cepljenje predhodno naročite. Prednost tega je, da si lahko sami izberete datum in uro obiska pri veterinarju in se izognete gneči in posledični nervozi. Če ima pes večje težave pri veterinarskih posegih, nam to sporočite in zanj si bomo vzeli še dodaten čas, da bomo cepljenje opravili skladno s potrebami psa.

Datum naslednjega predvidenega cepljenja vam veterinar vpiše v potni list in ga ne smete zamuditi. Vendar ne skrbite! Pred naslednjim cepljenjem boste dobili na dom obvestilo pravočasno, da se boste lahko ponovno naročili na cepljenje.

Maja Amon, dr. vet. med.
Maja Amon, dr. vet. med.Strokovna vodja
NAROČI SE

Ali je čas za cepljenje proti steklini?

Naročite se v najbližji Tački!

Izpolnite obrazec ali pa nas pokličite na 041 613 301.

NAROČI SE