Nemogoče je živeti s psom in se izogniti tej tekoči in pekoči nadlogi. Vendar ali ste se že kdaj vprašali zakaj vaš pes driska? Je to resno ali zgolj nadležno stanje? Kako hitro se morate na to odzvati in kako postopati? Kaj lahko naredite že sami doma, kdaj pa je nujna pomoč veterinarja?

Driska je eden najpogostejših znakov oziroma simptomov različnih bolezni.

O driski govorimo, ko je iztrebljanj več ali so pogostejša, blato pa je mehko ali tekoče.

Zakaj pes driska?

Do driske lahko privede veliko dejavnikov. Nekateri so lažje “prebavljivi,” medtem ko so drugi težje in posledično potrebujejo večjo pozornost in strokovnejšo obravnavo.

Najpogostejši vzroki so čisto značilni za naše pasje mrhovinarje:

 • uživanje pokvarjene ali slabo kvalitetne hrane,
 • uživanje nesnage ter
 • nenadna sprememba oziroma zamenjava načina prehranjevanja.

Preostali vzroki za nastanek driske:

 • okužbe z virusi ali bakterijami,
 • invazije notranjih zajedavcev,
 • nekatera zdravila,
 • tumorji,
 • druga interna obolenja,
 • stres,
 • alergije.

Driska je lahko torej posledica tega, kar psu ponudimo v dobri veri, da mu koristimo. Velikokrat je driska posledica alergije ali netolerance na določeno vrsto hrane ali pa je samo znak, ki spremlja neko drugo bolezen. Do driske lahko privede eden ali pa več različnih dejavnikov hkrati.

Dehidracija je nenadna in zelo nevarna

Nenadna driska je resna težava pri zelo mladih, zelo starih in zelo majhnih živalih. Te lahko v kratkem času močno dehidrirajo, kar privede do hudih težav.

Psi z blago drisko so ponavadi čili, živahni in sploh niso videti bolni.
Huje prizadete živali pa imajo lahko poleg driske še druge znake:

 • bruhajo,
 • so oslabljene,
 • apatične,
 • dehidrirane,
 • pogosto iztrebljajo, iztrebkom pa je lahko primešana kri ali sluz.

Drisko lahko odpravimo tudi sami

Mnogokrat se lahko driska pozdravi samo s pravilnim ukrepanjem lastnika živali brez obiska pri veterinarju. Driske pri psih, ki so posledica spremembe hrane, pokvarjene hrane ali prehodnega stresa, navadno minejo, če damo žival za nekaj časa na dieto. Najprimernejša je dietna hrana, ki jo dobimo pri veterinarju, lahko pa dieto pripravimo doma.

Dieta, ki jo lahko psu pripravimo doma

Psu skuhamo obroke in mu jih razporedimo čez cel dan. Najbolje je, da mu jih pred zaužitjem pogrejemo na mlačno temperaturo.

Obroki naj bodo sestavljeni iz naslednjih živil:

 • kuhano piščančje meso,
 • ribe,
 • pusta skuta,
 • kuhan riž ali/in kuhan krompir.

Pes naj zaužije manjše količine dietne hrane večkrat dnevno.

Odrasle pse večjih pasem lahko tudi brez težav pustimo kak dan ali dva brez hrane, da se črevesje spočije, nato nadaljujemo z dietno hrano. Ob tem je nujno, da žival pije veliko tekočine.

Dodatki za uravnavanje pasje prebave

Nikoli ne boste psu škodovali, če boste obroku dodali še naslednji dve živili:

 • indijski trpotec,
 • lanena semena.

Lanena semena zmeljemo in jih vkuhamo skupaj s hrano. Dodamo pa lahko tudi žličko indijskega trpotca. Slednjega lahko najdemo v trgovinah z zdravo prehrano ter lekarnah.

Pomembni živili, ki jih priporočamo imeti stalno na zalogi v domači shrambi. Njuni blagodejni učinki delujejo namreč tako na pse, kot tudi na mačke in na ljudi.

V Tački pa lahko kupite tudi izdelke Naravno zdrav pes, kjer so oblikovali mešanico indijskega trpotca in lanenih semen, da jo boste lažje pravilno dozirali ob želodčnih težavah svojih kosmatincev.

Psu lahko tudi damo poseben razstrupljevalni gel, ki veže nase škodljive snovi in hkrati zaustavlja drisko. Preden ga date psu, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Po dveh dneh nujno k veterinarju

V kolikor driska ne mine po dveh dneh, ali pa je zraven prisotno še bruhanje in pes ne zaužije dovolj tekočine, je potreben obisk pri veterinarju. K veterinarju morajo tudi vsi mladi, zelo stari in majhni psi z drisko.

Če le lahko, s sabo na veterinarski pregled prinesite blato psa.

Dobrodošlo je, da poleg psa s sabo prinesete še nekaj njegovega blata. Naj vam ob tem ne bo nelagodno: s tem boste le olajšali zdravljenje in skrajšali diagnostični proces!

V mnogih primerih se lahko diagnoza postavi že na podlagi pregleda blata in informacij o poteku bolezni. Veterinar bo skušal ugotoviti, ali driska izvira iz tankega ali debelega črevesja, ali je vzrok za drisko samo v črevesju, ali je težava še kje drugje. Ker na žalost živali same ne znajo govoriti,  boste kot skrbnik živali močno pomagali tudi s tem, da nam boste natančno opisali vsa opažanja in spremembe preteklih dni. Le tako lahko veterinar odredi pravilno zdravljenje.

Kaj lahko naredimo sami?

čisto bivanjsko okolje

čista pitna voda

reden pregled blata

preventivno zatiranje črevesnih zajedalcev

redno gibanje

zdrava prehrana

brskanje po smeteh

drastične spremembe prehrane

stresne situacije

Preprečite drisko

Čeprav je driska zelo pogost problem pri vseh domačih živalih, obstajajo načini, kako zmanjšati možnost pojava driske. Pomembno je, da ima žival čisto okolje in vedno na voljo čisto vodo za pitje. Poskušajte preprečiti, da bi žival brskala po smeteh in izogibajte se naglim spremembam in menjavam v prehrani.

Priporočljiv je reden pregled blata pri veterinarju in preventivno zatiranje črevesnih zajedalcev. Žival naj bo čim manj izpostavljena stresnim situacijam, poskrbite za redno gibanje in zdravo prehrano. Pa veliko veselja z vašimi štirinožnimi prijatelji!

Čim manj stisk in čim manj drisk!

Maja Amon, dr. vet. med.
Maja Amon, dr. vet. med.Strokovna vodja
NAROČITE PREGLED

Vašega psa pesti driska?

Ne čakajte, da se težava "reši sama."

Se je močna driska pojavila v zadnjem dnevu in vas skrbi? Ali se pojavlja redno in periodično pa ne poznate vzroka?

NAROČITE PREGLED