Želodčni čir je poškodba na steni želodca. Poznamo dva tipa čira na želodcu pri psih in mačkah.

 • Površinski čir: poškodovana le želodčna sluznica.
 • Globinski čir: prizadete so še globlje plasti želodca.

Površinski čir je rumene do rdeče barve ter prekrit z belo-rumenim gnojem.  Globinski čir pogosto zakrvavi, lahko pa zajema celotno debelino želodčne stene in privede do preluknjanja želodca. To je prognostično zelo slabo in zahteva urgentno zdravljenje. Čiri se lahko pojavljajo posamično, ali pa jih je več in so različnih velikosti. Čiri se pogosteje pojavljajo na želodcu kot na dvanajsterniku.

Če čir preluknja želodec, je potrebno urgentno zdravljenje!

Endoskopija je zanesljiv in varen diagnostični poseg

Ob uporabi vedno modernejših diagnostičnih metod kot je endoskopija, se ugotavlja, da je pojavnost čira na želodcu in dvanajsterniku pri psih in mačkah precej pogosta.

Skozi endoskop, ki je naprava v obliki cevke s kamero na koncu, lahko veterinar pregleda večji del želodčne sluznice pri živalih, ki imajo prebavne motnje.

Kaj povzroča želodčni čir pri psu ali mački?

Protivnetna in protibolečinska zdravila

Pri ljudeh je pogosto vzrok nastanka želodčnega čira bakterijsko vnetje želodčne sluznice. Pogost povzročitelj je bakterija Helicobacter pilory. Čeprav se pri psih to bakterijsko obolenje želodca prav tako pojavlja, je le redko vzrok za nastanek želodčnega čira.

Daleč na prvem mestu so med povzročitelji želodčnega čira pri psih in mačkah protivnetna in protibolečinska zdravila (aspirin, ibuprofen, kortikosteroidi).  Njihovi stranski učinki so veliko bolj intenzivni pri živalih, kot pri ljudeh.

Zaradi tega ni odveč opozorilo, da domače živali ne medikamentiramo po lastni presoji ali z zdravili, ki jih imamo na razpolago v domači lekarni, namenjeni za ljudi. Naj vam pri vsakršnih bolezenskih ali bolečinskih stanjih živali o načinu zdravljenja svetuje veterinar.

Preostali vzroki nastanka čira

Čiri na želodcu se lahko pojavijo zaradi različnih razlogov. Želodčni čir pri psu ali mački pa se najpogosteje pojavlja še zaradi naslednjih vzrokov:

 • obolenje ledvic in jeter,
 • močan stres za žival (travmatična izkušnja – enkratna ali ponavljajoča),
 • kronično vnetje želodčne sluznice,
 • če je žival v šoku,
 • rakava obolenja.

Nekatere vrste raka lahko povzročajo čir na želodcu zaradi izločanja snovi histamina, ki stimulira izločanje želodčne kisline. Ta nato povzroči razjede po želodčni sluznici.

Kako prepoznamo, da gre za čir na želodcu?

Glavni bolezenski znak pri želodčnem in črevesnem čiru je bruhanje, ki je lahko pojavlja občasno ali pa konstatno. Živali izgubljajo težo in vidne sluznice in očesne veznice postanejo blede zaradi slabokrvnosti. V izbruhani vsebini lahko občasno najdemo sledi starejših krvavitev, ki izgledajo kot kavna usedlina, lahko pa najdemo sveže krvne strdke, čeprav so krvavitve največkrat zelo drobne. Pri obsežnejših krvavitvah želodčnih in črevesnih čirov, postane blato črne barve zaradi vsebnosti prebavljene krvi.

ZNAKI ČIRA

  bruhanje (s sledmi krvi: sveža ali stara),

  izgubljanje teže,

  sluznica in očesna veznica je bleda,

  črno blato.

Zdravljenje čira na želodcu

Za zdravljenje želodčnega čira pri živalih uporabljamo ista zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje ljudi.

Ta zdravila na različne načine zmanjšujejo izločanje želodčne kisline ali pa ščitijo želodčno sluznico pred nadaljnjim razjedanjem.

Najboljša je kombinacija različnih zdravil, ki je pri vsakem posameznem primeru lahko drugačna.

Ob uporabi zdravil je pomemben režim hranjenja z dietno hrano. Pri hujših primerih je potrebna infuzija ali celo transfuzija krvi.

Zdravljenje navadno traja vsaj tri do štiri tedne

Žal za tovrstno obolenje ne obstaja magična tabletka, ki bo hitro odpravila bolezen in njene posledice. Pripravite se na večtedenski prilagojeni življenjski slog, ki bo vključeval:

 • manj stresa za žival (manj igre, dirjanja, razburljivih dogodkov),
 • več počivanja (umirjanja in spanja),
 • strog režim z dietnim prehranjevanjem,
 • redno jemanje predpisanih zdravil,
 • redno spremljanje stanja in počutja živali ter
 • poročanje veterinarju o morebitnih spremembah.

Priporočljiva je kontrola uspešnosti zdravljenja z endoskopijo.

OPOZORILO

Preden date svoji živali katero koli zdravilo (predvsem protibolečinska zdravila), se posvetujte z veterinarjem!

V nasprotnem primeru lahko živali povzročite več škode kot koristi.

Maja Amon, dr. vet. med.
Maja Amon, dr. vet. med.Strokovna vodja
NAROČI PREGLED

Ima tvoj ljubljenček želodčne težave?

Ne čakajte, da se težava "reši sama."

Čir na želodcu je boleč, zato ni čudno, da žival reagira agresivno in nestrpno na običajne dogodke. Če ste zaznali nenadne spremembe v vedenju, so te velikokrat povezane s fizično bolečino ali nelagodjem.

NAROČI PREGLED