Čedalje več skrbnikov ima svoje pse za družinske člane, zato jih spremljajo na izletih in potovanjih. Vožnji z avtomobilom se težko izognemo tudi v vsakdanjem življenju (obisk veterinarja). Pomembno je, da ljubljenčkom vožnja z avtom ne predstavlja težav, saj so tako manj pod stresom.

Tudi na avto in vožnjo je potrebno psa postopoma skozi pozitivno izkušnjo navaditi. Za navajanje na avtomobil in vožnjo si je dobro vzeti dovolj časa. Pred začetkom navajanja na vožnjo je potrebno razmisliti, kje bomo psa prevažali. Če bo nameščen na zadnjih sedežih – potem ga moremo seznaniti z oprsnico, če se odločimo za transportni boks, ga na boks navajamo na tleh, preden boks postavimo v prtljažnik.

Nato psa najprej nagrajujemo v bližini ugasnjenega avtomobila in ga zatem prižgemo. Potem psa navajamo na skok v avto, počasi in vztrajno s priboljški in pazimo, da ne zahtevamo preveč. Enako ponovimo pri prižganem avtomobilu. Čas v avtomobilu podaljšujte, količino priboljškov pa zmanjšujte.

Pes v avtu zahteva svoj prostor in ustrezno opremo, ki preprečuje poškodbe živali in sopotnikov.

Nepravilno prevažanje hišnih ljubljencev sodi med prometne prekrške in se sankcionira z globo. Po pravilnih cestnega prometa mora biti žival med vožnjo ustrezno zavarovanje. Če pes v času prevoza ni ustrezno zavarovan (ločen od sopotnikov), se lahko v primeru nesreče poškoduje. Močno odsvetujemo prevažanje psa na sprednjih sedežih, na tleh pri sovoznikovem sedežu ali na zadnji polici prtljažnika. Prav tako odsvetujemo prevažanje psa v naročju, saj že ob manjšem trku lahko pes poleti po avtu ali celo čez vetrobransko steklo.

Zakon o pravilih cestnega prometa ne definira natančno, kako mora biti pes med vožnjo zavarovan, imamo na voljo tri načine:

  • na zadnjih sedežih, pripet s posebnim varnostnim pasom
  • v prtljažniku z zaščitno mrežo, ki psa loči od potnikov
  • v transportnem boksu

Varnostni pas

Psa na zadnjih sedežih pripnemo z ustreznim varnostnim pasom. Vedno pripenjamo na oprsnico in ne na ovratnico. Slabost takšnega pripenjanja je, da psu ne nudi dovolj velike zaščite ob večjem trku, ampak samo omejuje gibanje psa po avtomobilu. Poleg ustrezne oprsnice vam svetujemo tudi dobro prevleko za sedeže.

Prtljažnik s pregradno mrežo

Ob prevozu psa v prtljažniku mora biti pes ločen od ostalih potnikov s pregradno mrežo, ki jo lahko kupite v trgovinah za male živali ali pa jo izdelajo po naročilu (kovinska, aluminij). Bodite pozorni, da je mreža dovolj gosta in ne preveč elastična, saj jo pes lahko odmakne in se prebije v prednji del vozila. Nevarnost nam predstavlja skok iz avta, ko odpremo vrata prtljažnika, zato mora biti pes primerno vzgojen, da iz avta izstopi samo ob našem povelju.

Transportni boks

Je najbolj varen način za prevažanje. Izbirate lahko med platnenim, žičnatim, plastičnim ali aluminijastim boksom, ki se med sabo po kvaliteti močno razlikujejo. Aluminijasti boksi so z vidika varnosti in vzdržljivosti najboljši. Obstaja tudi možnost izdelave po meri. Pri nakupu bodite pozorni na primerno velikost. Psu mora biti med vožnjo udobno, ne sme pa imeti preveč prostora, saj bo v primeru trka doživel večji nalet. Boks mora biti tako velik, da se pes lahko obrne in uleže z iztegnjenimi sprednjimi tacami.

Za udobno in varno vožnjo pa je pomemben tudi način vožnje. Vozite po omejitvah in s primerno varnostno razdaljo, izogibajte se hitrim pospeškom in zaviranjem.

Kako pa z mačkami?

Najvarnejši način je transportni boks. Mački transportni boks predstavite počasi, naj sama prostovoljno vstopi vanj. Pomagajte si s priboljški, udobnim ležiščem in veliko mero potrpežljivosti. Transporter lahko na začetku tudi razstavite, da je zgoraj brez pokrova. Ko mačka sproščeno počaka v zaprti kletki, jo pričnite navajati na občutek premikanja. Dvignite boks in ga za nekaj sekund zadržite, nato pa odložite.

Zatem mačko v transporterju položite v avto z odprtimi vrati. Vajo ponovite večkrat, nato pa zaprite vrata avtomobila. Na koncu avtomobil prižgite in takoj ugasnite. Ko se ob vseh novih dejavnikih mačka počuti sproščeno, se z avtomobilom počasi premaknite. Prve vožnje naj bodo krajše.

Postopek navajanja naj bo počasen in umirjen, tako bo tudi za mačko manj stresno. S pozitivno izkušnjo bo mačka vožnjo sprejela in bo tudi vozniku vožnja bolj prijetna.

Vam in vašim ljubljencem želimo varno potovanje!