Kaj je srčna glista in kako se prenaša?

Srčna glista (Dirofillaria Immitis) je parazit, ki v odrasli fazi zajeda v velikih pljučnih žilah in srcu. Še pred nekaj leti smo dirifilariozo slovenski veterinarji obravnavali kot eksotiko, povezano z obiskom toplih obmorskih krajev. Danes pa se predvsem zaradi več migracij s tem obolenjem srečujemo tudi v naši ambulanti.

Domače živali (predvsem psi, redkeje mačke) se okužijo z mikrofilarijami (razvojnimi oblikami) ob piku tigrastega komarja. Ličinka tako pride iz komarjeve sline v krvni obtok gostitelja. V krvnem obtoku se razvije v odraslega črva, ki zajeda v velikih pljučnih žilah in srcu.

Pojav odraslega parazita v obtočilih živali povzroča pljučno tromboembolijo, odpoved srca in smrt.

Diagnosticiranje

Bolezen diagnosticiramo s preiskavami krvi, pri močnih infestacijah lahko najdemo razvojne oblike (mikrofilarije) prosto plavajoče v sveže odvzeti krvi, ki jo pogledamo pod mikroskopom. Pri šibkejših infestacijah opravimo hitri komercialni test iz krvi.

Zdravljenje in preprečevanje

Zdravljenje parazitoze je dolgotrajno in zahtevno. Običajni antiparazitiki (Nexgard, Milbemax, Milprazon, Iverktin …) učinkujejo na razvojne oblike, ne pa tudi na odraslega črva in torej kot monoterapija niso dovolj učinkoviti. Za zdravljenje odraslih glist se uporablja zdravilo melarsomin, ki je težko dostopno na našem tržišču, drago, po drugi strani pa boleče ob aplikaciji. Obenem ob zdravljenju pogosto naletimo tudi na zaplete (tromboembolija žil zaradi poginulih črvov, anafilaktična reakcija, bolečina na mestu vboda).

Zaradi zahtevnega zdravljenja in zapletov ob njem se priporoča preventiva. Kot preventivo se poslužujemo antiparazitikov, ki učinkujejo na razvojne oblike v kombinaciji z repelenti, ki odganjajo vmesne gostitelje – komarje. Taka preventiva se izvaja že ob prihodu v endemska območja (toplejše kraje), nato pa enkrat mesečno vsaj do povratka domov.

Polona Padežnik, dr. vet. med.,
Polona Padežnik, dr. vet. med.,veterinarka male prakse