Kot novega družinskega člana imamo v mislih živalskega mladička, predvsem pasjega. In nekaj stvari je dobro vedeti še pred samim nakupom ali posvojitvijo. Nekatere bom na tem mestu izpostavila, saj se mi zdijo iz veterinarskega vidika pomembne. Preden se sploh odločite, da boste v svoj dom pripeljali pasjega mladiča, vse skupaj dobro premislite. Prelistajte  primerno pasjo knjigo, povprašajte izkušene lastnike psov, veliko podatkov o negi mladega psa dobite tudi na spletu.

Prve podatke o tem, kako skrbeti za pasjega mladiča dobimo že pri vzreditelju. Pri njem so pasji mladiči, dokler niso stari najmanj osem tednov. Tam se navadijo na njihovo okolje, hrano, dnevno rutino in še kaj. Dobro, je če te navade prenesemo v novo okolje, da je sprememba za mladiča čim manj stresna.

Večina vzrediteljev se odloči, da cepijo pasje mladičke proti bolezni, ki so za njih najbolj nevarne. Ta cepljenja, ki jih opravi veterinar, so vpisana v potni list, ki ga mladič dobi ob registraciji. Obenem pa je vpisan tudi datum predvidenega ponovnega cepljenja. Ta datum je potrebno dokaj striktno upoštevati, kajti le tako lahko kužka zaščitimo proti boleznim, proti katerim je bil cepljen.

Registracija

Kaj pomeni, da je pes registriran? Vsi psi v Sloveniji morajo biti registrirani najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti, oziroma osem dni po vstopu v državo, če so pripeljani iz tujine. Označeni morajo biti z mikročipom, imeti morajo pravilno izpolnjen potni list (modra knjižica) in biti vpisani v centralni register psov.

Doslej se je pse registriralo ob prvem cepljenju proti steklini, po novem pa je registracija popolnoma neodvisna od cepljenja. Vsak registriran pes je vpisan v centralnem registru, kjer so vsi njegovi podatki in podatki o lastniku psa. Ker lastništvo psa s seboj prinese kar nekaj odgovornosti, je potrebno ažurno sporočati vsako spremembo. Na pristojni veterinarski organizaciji je potrebno sporočiti spremembo lastništva psa v osmih dneh po nabavi psa. Šele s tem postane kuža čisto zares vaš.

Cepljenja

Cepljenja proti kužnim boleznim niso  zakonsko obvezna, so pa zelo priporočljiva. Obvezno pa je cepljenje psov proti steklini, ki se prvič izvede pri starosti treh mesecev in se nato ponavlja vsako leto. O steklini smo že pisali, ponovila pa bi rada le to, da je bolezen pri nas prisotna pri divjih živalih in je smrtno nevarna. Zanjo ni zdravila. Zaradi teh dejstev moramo jemati predpise zelo resno in se ne smemo izogibati cepljenju psov. Kdor ne jemlje tega resno, ogroža svoje življenje in življenja ljudi okrog sebe.

Pri pasjem mladičku je potrebno skrbeti tudi za primerno prehrano. Napotke navadno dobite pri vsakem dobrem vzreditelju, obrnete pa se lahko tudi na vašega veterinarja. Poskrbeti  je potrebno tudi za njihovo zdravje. Če je s psičkom karkoli narobe, povprašajte vašega veterinarja, ki bo najbolje vedel, kaj storiti. Njegovo zdravstveno stanje pa bo pregledal že pri prvem obisku in pred vsakim cepljenjem. Kaj lahko vi naredite za njihovo zdravje? Pomembno vlogo ima tukaj odpravljanje notranjih in zunanjih zajedavcev.  Teh je res veliko predvsem pri pasjih mladičih. Svetujem vsaj enkrat mesečno odpravljanje notranjih zajedavcev in redno zaščito proti zunanjim zajedavcem.  Zdrav organizem se bo dosti lažje boril proti novim boleznim.

Če bomo mlademu psu posvetili še nekaj našega prostega časa in ga dobro sprejeli v našem okolju, nam bo znal ljubezen brezpogojno vračati skozi svoje celotno življenje.

Maja Amon, dr. vet. med.,
Maja Amon, dr. vet. med.,veterinarka male prakse