V zadnjih nekaj letih so pogoste nekoliko milejše zime, ko temperature niso veliko pod ničlo. To ugodno vpliva na preživetje marsikaterih nezaželenih golazni. Toplota pomladi prižene na plano drobne parazite, ki spadajo v družino pajkovcev oz. red pršice. To so klopi.

Klopi niso specializirani paraziti, saj pri vrsti gostitelja niso izbirčni. Zajedajo pri vretenčarjih, kamor spadajo plazilci, ptice in sesalci med njimi tudi ljudje. Odkritih je preko 800 različnih vrst klopov, od tega jih je v Sloveniji opisanih le nekaj manj kot dvajset.

Klopi so nevarni zajedavci, ker prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni kot so: borelioza, erlihioza, babezioza (piroplazmoza) in še nekatere redke bolezni. Če na živali zajeda veliko število klopov hkrati, lahko to privede do slabokrvnosti in oslabitve imunskega sistema. Skozi ranice v koži, ki jo naredijo klopi, lahko vdrejo mikroorganizmi, ki povzročijo gnojno vnetje na tem mestu.

Klopi prebivajo v grmičevju in visoki travi. Celoten razvojni krog klopa traja 3 leta. Samica spomladi izleže nekaj tisoč jajčec. Klopa najdemo na psu ali mački samo v času hranjenja, to je 3-4 tedne v njegovem življenju. Da prepreči strjevanje krvi, klop vbrizga slino z antikoagulantom (sredstvo za preprečevanje strjevanja krvi ) v kri in tako omogoči sesanje krvi v svoja prebavila. Slina lahko vsebuje mikroorganizme, ki povzročajo že omenjene bolezni. Če vidimo na psu klopa, ga moramo takoj odstraniti. Za ta namen obstajajo posebne pincete, s katerimi lahko odstranimo celega klopa in preprečimo, da bi glava klopa ostala v koži psa. Najboljša preventiva je, da psa pregledujemo še na sprehodu in odstranimo klope, ki še lezejo po dlaki. Najkasneje pa moramo pregledati psa, ko pridemo s sprehoda, kajti klop do pol ure išče ugodno mesto, kjer so bo prisesal. Zelo pomembno je, da klopa odstranimo najkasneje v 24 urah po tistem, ko se je »zavrtal« v kožo. Šele takrat prične izločati zgoraj omenjene povzročitelje bolezni.

Preventiva

Za zaščito psa in mačka pred klopi uporabljamo insekticidne ovratnice, sprej ali kapljice (t.i. ampule), ki jih stisnemo na kožo na vratu. Za boljšo zaščito lahko psa pred odhodom v gozd ali na travnik še poškropimo z repelentom, to so sredstva, ki klope odganjajo. Zelo pomembno je, da pri boju proti klopom uporabljamo le sredstva, ki so registrirana za ciljno živalsko vrsto. Nekatere učinkovine so namreč strupene za določene živalske vrste.

Za učinkovito odpravljanje klopov se posvetujete s svojim veterinarjem. Pomembno je, da se pri uporabi vsakega sredstva upošteva navodila proizvajalca in veterinarja, ki je sredstvo predpisal. Na ta način smo lahko najbolj uspešni v boju proti klopom.

Maja Amon, dr. vet. med.,
Maja Amon, dr. vet. med.,veterinarka male prakse