Ali je to samo še ena novodobna modna muha? Ali sončno kremo po novem prištevamo k odgovorni negi in skrbi za psa? Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni nad negativnimi posledicami sončnih žarkov in UV sevanja, ki ga pripeljejo s sabo. Zato vedno bolj posegamo po sončnih kremah z visokim faktorjem, da se zaščitimo pred soncem. Ali bi morali enako storiti tudi za svoje pse? Ali lahko sonce opeče tudi pse?

Dovolj je lahko že pol ure na soncu, da pes utrpi sončne opekline.

Odgovor je pritrdilen. Tako kot ljudje, so tudi psi nagnjeni k sončnim opeklinam ter drugim zapletom in boleznim, povezanim z izpostavljenostjo soncu.

Poletja postajajo vse bolj vroča

Škodljive posledice sonca

Sončne opekline za pse niso le boleče, ampak lahko povzročijo tudi resnejše težave, na primer nekatere vrste kožnega raka, kot so hemangiom, hemangisarkom in ploščatocelični rak.

Ne sklepajte prehitro, da je pes zaščiten pred kožnim rakom samo zato, ker je oblečen v krznen plašč.

Sončne opekline poslabšajo tudi nekatera stanja, na primer avtoimunske motnje in dermatitis, ter lahko povzročijo vnetja na mestih operacij. Na srečo lahko z malo skrbnega načrtovanja preprečite, da bi vaš pes prejel preveč ultravijoličnih (UV) žarkov.

Sončne opekline niso odvisne od pasme psa

Seveda obstajajo bolj in manj dovzetne pasme za sončne opekline. Vendar pa ne smemo živeti v prepričanju, da je dolga dlaka vsemogočni ščit pred vplivi sonca.

Psi, ki ne smejo pretiravati s sončenjem, so tisti, ki:

 • imajo belo dlako,
 • imajo kratek kožuh,
 • sploh nimajo kožuha (golodlaki),
 • imajo rožnate ali svetle smrčke,
 • obožujejo sončenje (zlasti hrbtno)!

Opekline na testistih so pogoste, saj je to nezaščiten, a izpostavljen del telesa.

Pasme, nagnjene k sončnim opeklinam

Nekateri psi so bolj izpostavljeni sončnim opeklinam kot drugi. Pasme psov brez dlake, kot so mehiški, perujski ali kitajski goli pes in ameriški goli terier, potrebujejo zaščito pred soncem, kadar so dlje časa zunaj. Tudi psi z belo ali tanko dlako ter psi s svetlo pigmentiranimi smrčki in vekami so bolj izpostavljeni sončnim opeklinam, na primer avstralski ovčarji, dalmatinci, buldogi, vipeti in vsi psi s svetlim ali belim pigmentom na uhljih ali ob nosu. Tudi pri nekaterih psih z gosto dlako lahko pride do izpadanja dlake, zaradi česar lahko postane njihova dlaka zelo tanka in so posledično bolj izpostavljeni sončnim opeklinam.

Pasme, ki so v večji nevarnosti za opekline

Če se vaš pes rad sonči na hrbtu na betonu ali na svetlih površinah sredi poletja (ja, tudi takšni obstajajo), lahko utrpi opekline. Tudi če se vaš pes ne martinčka na hrbtu, se sončna svetloba včasih odbija od pločnika, kjer jo najbolj skupijo kratkonožne pasme (korgiji in jazbečarji).

Sončne kreme – vse ne bodo primerne

Svojega psa lahko pred škodljivimi sončnimi žarki zaščitite z nestrupeno kremo za sončenje, ki je varna za pse. Priporočamo vam izdelek, ki je zasnovan tako, da psa ne zaščiti le pred škodljivimi UV žarki, temveč tudi neguje in vlaži njegovo kožo. Poiščite izdelek, ki ne vsebuje nevarnih kemičnih sestavin, parabenov, umetnih dišav, nanodelcev ali mineralnih olj.

Sončna krema za ljudi ni primerna!

Uporaba napačne vrste kreme za sončenje lahko psu povzroči težave. Zelo pomembno je, da uporabljate samo formule, ki so posebej namenjene zaščiti pred soncem za pse. Ne smejo vsebovati cinkovega oksida ali paraaminobenzojske kisline (PABA), saj sta ti sestavini ob zaužitju za pse strupeni, poleg tega pa si psi pogosto obliznejo kožo in pomotoma zaužijejo kremo za sončenje.

Najbolj priporočamo izbiro vodoodporne kreme za sončenje za pse brez vonja, ki ima zaščitni faktor 30.

Kako psu nanesti sončno kremo

Pri psih, ki so vajeni nege, to ne bo težava. Kaj pa pri tistih, ki tega niso vajeni in se vam zdi, kot da poskušate v rokah zadržati živo srebro?

Najprej preizkusite majhno količino sončne kreme na enem mestu, da se prepričate, da ne bo povzročila alergijske reakcije.

Kremo za sončenje morate nanesti približno 20 minut preden bo šel pes na sonce. Ko je pes na soncu, ga ponovno namažite s kremo za sončenje vsake 4 ure ali takoj po plavanju.

Ideje za zaposlitev psa med nanašanjem sončne kreme

 • Na kuhalnico namažite arašidovo maslo ali malo medu.
 • Ponudite mu kakšno žvečilko, kot je bikovka ali sklepna kost.
 • Natrosite mu priboljške v travo, da jih išče in zoba, medtem ko se vi lotite dela.

Znaki sončnih opeklin pri psu

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih pojavi rdeča koža, ki je občutljiva na dotik. Na najbolj občutljivih predelih (smrček, uhlji in trebuh) bomo to opazili prej, kot na delih, ki jih pokriva kožuh. Bodite pozorni na suho, razpokano kožo in gubice na robu uhlja.

Drugi znaki sončnih opeklin pri psu so:

 • nenehno praskanje po občutljivih mestih,
 • jokanje (rahlo cviljenje),
 • umik, ko ga poskušate pobožati.

Če so sončne opekline hude, lahko pes dobi celo rahlo vročino.

Zdravljenje opeklin

Najprej se posvetujte z veterinarjem. Ker se psi ne opečejo tako zlahka kot mi, je velika verjetnost, da je na koži nastalo več poškodb, kot se vam to zdi na prvi pogled. Naj to presodi veterinar. Po postavitvi diagnoze in začetnem zdravljenju bo morda potrebno vsakodnevno čiščenje ran in lokalno zdravljenje.

Če gre za manjše opekline, lahko bolečine omilite z lokalno z uporabo aloe vere, kremo nepozebnika ali kokosovim oljem. Če nič od tega nimate pri roki, lahko psu pomagate s hladnim obkladkom na prizadetem območju.

Opečen smrček

Zdravljenje je odvisno od resnosti sončnih opeklin.

Sonce je vedno močnejše

Če to poletje načrtujete oddih na morju ali v hribih in s svojim psom radi preživljate čas v zunanjih aktivnostih, jih zaščitite pred močnimi sončnimi UV-žarki. Tako kot ljudje, so tudi psi dovzetni za boleče opekline in morebitnega kožnega raka.

Vročinski valovi, ki nas oblivajo, niso blagi, naš ozon pa se vztrajno tanjša. Morda je čas, da v torbico svoji sončni kremi dodate tudi pasjo – pazite le, da ju ne pomešate. 😉

NAROČI PREGLED

Sumite opekline?

Naročite se na preventivni pregled.

Ali pa se oglasite v katerikoli izmed naših poslovalnic, kjer imamo na voljo dermatološko ustrezne sončne kreme za vašega psa.

NAROČI PREGLED