Ko lastniki živali slišimo diagnozo “tumor mlečne žleze” naši možgani skočijo na eno misel: rak. Ob tem pa nas seveda takoj spreleti strah pred negativnimi scenariji, ki lahko sledijo. Vendar vse ni tako črno. Za vas smo pripravili več informacij o tem kaj točno pomeni ta diagnoza in kaj lahko glede tega naredite.


Mlečna žleza je organ, ki je značilen za vse sesalce. Popolno razvita je pri samicah, pri samcih pa je zakrnela in brez funkcije. Njena vloga je tvorba in izločanje mleka, ki je prva hrana za mladiče. Aktivna je le določen čas po porodu. Po odstavitvi mladičev pa njena funkcija preneha, zato se zelo zmanjša.

Psice imajo navadno po pet parov mlečnih žlez, ki se nahajajo na spodnji strani trebuha, mačke pa po štiri pare. Pri psih in mačkah mnogi mlečnih žlez niti ne opazijo, ko te niso v svoji naravni funkciji.

Zgodi pa se lahko, da pri psu ali pri mački opazimo nenormalno povečanje enega ali več mlečnih kompleksov v času, ko žival ni breja ali z mladiči. Pogosto gre v takem primeru za tumor na mlečni žlezi.

Vsak tumor ni nevaren

Tumor mlečne žleze je najpogostejša oblika raka, ki se pojavlja pri psicah. Večinoma se pojavlja pri starejših nesteriliziranih ali pozno steriliziranih psicah. Pri pasjih samcih in pri mačkah se pojavljajo le redko. So pa tumorji na mlečni žlezi pri mačkah v večini primerov maligni in tudi nevarnejši za organizem.

Tumorji so lahko benigni ali maligni

  • BENIGNI TUMORJI: so ostro omejeni od okolnega tkiva in se jih lažje kirurško odstrani.
  • MALIGNI TUMORJI: so vraščeni v okolico in pošiljajo po organizmu razsevke oz. metastaze.

Pri psicah se maligni in benigni tumorji na mlečnih žlezah pojavljajo približno v enakem razmerju.

Ali je operacija tumorja nujna?

Najpogostejše zdravljenje je kirurška odstranitev tumorja. Pri prognozi zdravljenja je pomembna velikost tumorja in vrsta tumorja.

Čim bolj zgodnje odkritje in zdravljenje tumorja precej pripomore k ozdravitvi živali.

Maligni tumorji pogosto pošiljajo razsevke v pljuča, zato je pred načrtovano operacijo potrebno pregledati pljuča živali. Operacija poteka v splošni narkozi, je pa potrebno odstraniti vso rakavo tkivo, po potrebi pa še limfne vozle, v katerih se zbira limfa iz prizadetih žlez. Odstranitev mlečne žleze pri psih in mačkah ni tako zahtevna kot pri ženskah, ker leži mlečna žleza v podkožju in je jasno razmejena od spodaj ležeče mišičnine.

Pri malignih tumorjih je večkrat potrebno po kirurški odstranitvi še kemoterapevtsko zdravljenje.

Tumorji na mlečni žlezi so za žival načeloma neboleči. Rastejo različno hitro, nevarni pa so predvsem zaradi pritiska na okolno tkivo in pošiljanja razsevkov po drugih organih. Za žival je tumor moteča stvar, zato pride pogosto do lizanja in poškodbe kože na mestu tumorja.

Najnevarnejši so t.i. vnetni tumorji. Pri takem tumorju lahko oteče ena ali obe stani trebuha ali pa celo obe zadnji nogi. Tumor je na otip boleč, na koži pa opazimo ranice, lahko pa se iz njih izceja gnojna tekočina. Živali pogosto hirajo, so otožne in imajo zmanjšan apetit. Pri takih živalih je prognoza slaba in se operacija odsvetuje.

Pri psicah in mačkah, ki so bile sterilizirane pred nastopom pubertete je mnogo manjša možnost za nastanek tumorja na mlečni žlezi kot pri nesteriliziranih. Če je bila sterilizacija izvedena po starosti dveh let, pa ta ne zmanjša pogostosti nastanka tumorja na mlečni žlezi. To dejstvo je povezano s hormonskim stanjem živali, ki vpliva na razvoj mlečne žleze. Sterilizacija psic in mačk je preventivni poseg pri preprečevanju nastanka tumorja na mlečni žlezi. Najbolje pa je, da je izvedena do starosti šestih mesecev.

Maja Amon, dr. vet. med.
Maja Amon, dr. vet. med.Strokovna vodja
NAROČI PREGLED

Ste zatipali bulico?

Ne čakajte, da se težava "reši sama."

Redno negovanje in cartanje živali je zelo pomembno. Krepi odnos z živaljo in lažje pregledate teleo za tujki in izrastki. Hitreje, ko jih odkrijete, boljša je prognoza.

NAROČI PREGLED