Zajedavci ali paraziti so pogosta nadloga naših hišnih ljubljenčkov. Lahko postanejo pa tudi naša, saj se nekateri lahko nahajajo v oko­lici ali pa se prenesejo tudi na ljudi. Zato je bolje poskrbeti za pre­ventivo z rednim dajanjem sredstev proti parazitom. 

Glede na mesto zajedanja delimo parazite na notranje in zunanje.

Zunanje najdemo na površini živali in v njihovi okolici, notranji pa zajeda­jo v notranjih organih. Najpogosteje se v praksi srečamo z bol­hami, klopi, ušmi, ušesnimi garijami, občasno pa tudi z garijami po telesu, demodeksom. Od notranjih pa z glistami in trakuljami.

Zunanji paraziti

Bolhe

Bolhe so najpogostejši pred­stavniki zunanjih parazitov pri hišnih ljubljenčkih in v prvi vrsti povzročajo močno sr­bečico. Lahko so vzrok alergi­jskih dermatitisov pri psih in mačkah, saj so lahko alergični na slino bolh. Večina popu­lacije bolh pa sploh ne živi na psih in mačkah ampak v njihovi okolici – lahko v naših domov­ih. Razvojni krog je sestavljen iz 4 stopenj – jajčeca, larvalne oblike, bube in odrasle bolhe. Proti bolham najbolje deluje­jo antiparazitiki, ki delujejo na več razvojnih stopenj. Cel življenjski ciklus je razvit že v 3 tednih, zato je pomembno pri infestiranih živalih pono­viti terapijo pravi čas, da se ne razvijejo že nove razvojne oblike. Prav tako je izjemno pomembno da ob živali treti­ramo tudi okolje živali. To je ležišče, preproge in prostor kjer se vaša muca ali kuža pogosto nahajata, deke, pregrinjala …

Garje

V glavnem se nahajajo na površini sluhovoda mačk in psov. So bele barve in se živahno premikajo. Razvojni krog traja 3 tedne. Povzročajo vnetje zu­nanjega sluhovoda, ki se napol­ni z mešanico njihovih izločkov, ušesnega masla in krvi, kar da izgled posušene kavne usedline.

Klopi

Klopi v okolju radi naseljujejo tla pod grmičevjem, trave, go­zdove. Zelo aktivni postanejo že ob blagi otoplitvi po zimi. Njihov razvojni krog traja od enega do petih let. Zelo so odporni tudi na nizke tem­perature. Lahko povzročajo slabokrvnost, klopno paralizo in prenašajo več bolezni, ki so včasih težavne za zdravljenje in lahko za psa ali mačko tudi usodne – med te sodijo ana­plazmoza, erlihioza, borelioza.

Že prisesane klope je potrebno iz kože odstraniti mehanično, najlažje in najbolj pravilno s temu namenjenimi pripomočki.

Uši

Uši lahko opazimo s prostim očesom. Njihov razvojni krog traja 14-21 dni in se odvije na gostitelju. Jajčeca so velika in se močno držijo dlake psa ali mačk. Življenjska doba odrasle­ga osebka je približno 30 dni, pri čemer brez gostitelja preživi le nekaj dni. Delimo jih na dla­kožere in krvosesne uši. Prvi se hranijo z dlakami in poško­dujejo tudi kožo. Krvosesne uši pa se hranijo s krvjo živali. Povzročajo srbež in slabokrv­nost, so pa tudi vmesni gostitelji trakulje Dipylidium caninum.

Notranji paraziti

Notranji zajedavci so prav tako pogosta nadloga naših hišnih lju­bljenčkov. Največje težave povzročajo pri mladičih, sicer pa lahko tudi pri odraslih živalih med drugim povzročajo hujšanje in poslabšan­je drugih bolezenskih stanj. Pri psih in mačkah v praksi najpogosteje srečamo gliste in trakulje. Z glistami se živali invadirajo z zaužitjem jajčec – ta se nahajajo v naravi na tleh, rastlinah, z okuženo vodo ali hrano. Nato zajedajo v organizmu glede na vrsto parazita. Sploh pri mladičih najpogosteje srečamo Toxocaro canis pri psih in Toxoca­ro cati pri mačkah. Trakulje v svojem razvojnem krogu potrebujejo vmesnega gostitelja. najpogosteje se pojavlja Dipylidium caninum, saj sta vmesna gostitelja bolha ali uš. Pri obolelih s trakuljo lastnik lahko zazna odrivke trakulje v blatu živali – izgledajo kot riževa zrna.

Sredstva proti parazitom

Na tržišču obstajajo sredstva proti parazitom v obliki tablet, past, kot ampule za kožni nanos in ovratnice. Spekter delovanja nekat­erih pokrije tako zunanje kot notranje parazite, drugi pa ne. Zaščita za zunanje zajedalce ima pri večini sredstev podaljšan učinek, kar pomeni da učinkujejo cel mesec ali več, odvisno od navodil proizva­jalca. Pomembno je, da poskrbimo za zaščito ves čas v letu. Sredst­va proti notranjim zajedavcem imajo učinek ob aplikaciji. Mladiče naj se razglisti pogosteje kot odrasle pse, prvič že pri 2 tednih starosti oz. po navodilu proizvajalca. Odrasle pse je potrebno razglistiti vsaj 3-4x na leto. Za lažjo izbiro sredstva proti parazitom se posvetujte z veterinarjem, saj jo bomo izbrali glede na starost, kondicijo, težo vašega ljubljenčka, morebitne dodatne bolezni …

Z uporabo antiparazitika lahko preprečimo bolezni, neprijetno počutje naših živali in tudi večji finančni zalogaj ob potrebnem zdravljenju.

Vabljeni v vam najbližjo poslovalnico Tačka veterina in trgovina, kjer vam bomo brezplačno svetovali ob nakupu najprimernejšega antiparazitika za vaše živali.

Alenka Lorger, dr. vet. med.,veterinarka male prakse